hamba Allah

My photo
senyumlah.. insyallah dengan memaniskan wajah, rezeki kita murah.. lagipun senyum kan sedekah..

31 December 2011

OH!!

Amazing 2011

Assalammualaikum..

Dah nak habis 2011.. Dan ayat biasa yang satu dunia pakai 'rasa macan baru je masuk 2011 kan? dan nak masuk 2012 dah' :) Cuma kat negara-negara lain tu ckp bahasa mereka2 le..

Bagi saya 2011 merupakan perenggan baru dalam hidup. Banyak sangat2 yang berubah. Dan perubahan paling BESAR ialah tukar tempat kerja! Hampir 4 tahun kerja kat PPN Ps, akhirnya saya tukar tempat kerja! n bekerja kat MPK.Ps. Tak pernah terlintas pun nak kerja kat situ.. Langsung tak pernah terdetik tau!! Dah namanya rekezi.. Alhamdulilah..4thn kerja kontrak,akhirnya dapat jawatan TETAP yang diidamkan.. ALHAMDULILAH..

Sebenarnya jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh kat lubuk hati ni sedih bila nk meninggalkan opis lama. Banyak kenangan ooOoooOoo.. Dan yang paling tak suka bila kena berpisah dengan kawan2 yang sememangnya sekepala! Kawan2 yang boleh dikongsi  suka, duka.. Bos2 yang sememangnya sempoi.. Mana nak dapat bos yang boleh sembang macam kawan2?? 
Sayang semua tu..

Tapi dah ditentukan rezeki saya bukan kat situ lagi.. Tempat baru akan menjadi lembaran baru dan 
i have to LOVE it!!  

Mula2 masuk tempat baru memag rasa XBEST sangat2. Tapi bila dah lama2, ok jeeeee.. Kita hanya perlu jadi diri sendiri. Itu yang terbaik kan.. Dan cikit demi cikit saya dah mula CINTAKAN tempat baru.. Tempat baru, kerja baru, orang baru, pengalaman baru, cara baru, pandangan baru.. 

3 TERBAIK & TERINDAH 2011:

1.Dikurniakan kesihatan, rezeki, kasih sayang dan keinsafan dariNYA
2. Semestinya dapat KERJA TETAP
3.Dapat kunci rumah BARU









28 December 2011

Kena Perlu Menangis?

Assalammualaikum..

Ramai yang memandang sinis bila dah hampir 5 tahun berkahwin, tapi masih belum mempunyai zuriat.. Itulah manusia.. Saya tak pernah salahkan mereka, mungkin mereka sangat berbangga bila mereka mampu melahirkan zuriat yang banyak untuk suami mereka.. Sesungguhnya sedikit pun tiada perasaan cemburu.. Betul.. Saya tak cemburu, kerana itu rezeki mereka.. Rezeki yang diberikan oleh Allah kepada mereka.. Jadi kenapa saya perlu cemburu??

Cuma saya rasa terkilan, mereka berpeluang memiliki zuriat yang akan menjadi 'harta' apabila mereka tiada kelak, tapi kenapa mereka tak mencorakkan zuriat mereka sebaiknya.. Ruginya kan??

Mungkin saya tak ada zuriat untuk mendoakan saya nanti, tapi saya tahu Allah akan menghadiahkan saya sesuatu yang lebih baik.. Jadi kenapa saya perlu menangis?? Kenapa saya perlu bersedih? Bukankah tugas saya sebagai hambanya untuk berdoa, berdoa, berdoa, berdoa, berusaha, berusaha, berusaha, berusaha,berusaha & tawakal.. Jadi kena saya perlu menagis??

Saya tahu, Allah sayangkan saya dan hanya menduga saya semampu yang saya mampu harungi..

Tenagkan hati lagi..

Tenangkan hati..

24 December 2011

Bercintalah Sebaiknya ~ Sejujurnya ~

Cinta

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Jangan berani lafaskan cinta kalau tak tahu minilainya

Jangan berani menyatakan cinta jika tak bijak menjaganya

Jangan berangan nak miliki cinta jika tak pandai menjaganya

sekeping hati tanpa cinta umpama tanah gersang
kering, tandus, merekah

mulakan suatu ikatan yang suci dengan lafaz 






abg..i love u


23 December 2011

NAK 1

DAH LAMA AKU TAK GILA HP NI!! 
TAPI
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

 TETIBA TERBEKENAN KAT YG NI!!

Bila Hati Berbicara

Assalammualaikum..

Hati merupakan raja jasad.. Hati selalu mengalahkan fikiran & akal. Hebat sungguh hati ni. Hati boleh menjadi penawar & racun. Didiklah hati sebaiknya. -- Ingatan untuk diri sendiri & 6 org followers :P 



15 December 2011

JOM KURUS


ALHAMDULILAH..DAH SELAMAT TERGANTUNG! LAMA DH DOK BERGULUNG KAT UMAH :)




CALL OK!



13 December 2011

JEJALAN 'cemei'

Assalammualaikum..

Minggu lepas saya dapat gi jejelan 'cemei' lagi :) tau ke 'cemei' tu apa?? kalau orang utara mesti tau punya la! 'Cemei' tu membawa maksud free bak kata orang putih la :)

SHAH ALAM dah jadi umah no.2 saya (sesuka hati je kan). Memandangkan kakak saya dh balik Malaysia & menetap kat situ,maka dengan ini, selalu la saya gi sana.. Main ngan anak sedara yang kussssss semangat tu!

Aktiviti kat sana ialah makan! So tak hairan la berat bertambah dengan pesatnya :))

 SEDAP OK! Nasib baik la adik saya ada student card, dapat % :))

LOVE SUBWAY!!

ni la abang & adik yang tak jemu2 nonton Angry Birds~~letih melayan, tapi best!! 


Buah HATI makteh

i-city Shah Alam~~dekat sangat ngan umah, rugilah kalau xgi :)


05 December 2011

Pulau Karimun

Baru - baru ni saya ada gi Pulau Karimun. Ngan geng opis, syok gak jejalan tempat orang ni. Tak tau pulau tu kat ne?? ish2..saya pun xtau,tapi bila nk gi baru la google! :) Pulau tu kat indon nnnuuuuuuuu...



 feri ni sejibik mcm nak gi Langkawi, so xde la takut


Pemandangan kat jeti.








Hasil dari jejalan ni, berat badan bertambah 3kg!! :P

04 December 2011

AHAD

6.30 pg              :  solat subuh
7.00 pg              : tertidur
9.00 pg              : sidai baju
9.30 pg              : lipat baju yg basuh kemarin
10.30 pg            : masak
12.00 tgh/hr       : makan sambil tgk tv
1.30 ptg             : solat
1.45 ptg             : tgk tv & buka tenet
4.45 ptg             : mandi & solat
5.00 ptg             : tgk tv
7.15 mlm           : solat
8.30 mlm           : makan malam
9.00 mlm           : solat
9.15 mlm           : tgk tv
11.30 mlm         : tidur

B                .                   O            .             S             .             A             .             N

23 November 2011

laptop rosak!!

DISEBABKAN LAPTOP ROSAK.. SAYA TERPAKSA DIAMKAN DIRI :( BOLEH BUKA KEJAP2 JE.. SEDIH!!!!

01 November 2011

Segugus Kunci

Alhamdulilah.... Dah 3 Thn beli umah, n kemarin 31.10.2011 saya dapat kunci :) tersangat-sangat la happy!!! Walaupun CF belum dapat, tapi saya tetap HAPPY!!!

06 October 2011

Kotak Lebih Kecil, Hadiah Lebih Special..


Saya dapat hadiah.. :) senyum sampai telinga :))))))))))))



TQ suamiku, i love u!

18 September 2011

kEJUJURAN lebih penting dari Kebahagiaan?

'saya lebih rela hidup di dunia yang nyata walaupun ianya pahit, daripada hidup dilimpahi kebahagiaan tapi dikelilingi penipuan'~~~ well, itulah saya.. 



10 September 2011

Bila Takbir Mendayu..

Syahdu sangat bila dengar takbir.. Walaupun dalam masjid ada ramai orang, tapi aku rasa macam kesorangan. Aku teringatkan arwah tok & chaq.. Kenangan zaman kanak-kanak terus je hinggap kat fikiran ni.. Terbayang aku, kakcik & adik masuk masjid, cepat2 cari tok kat tempat biasa, sebelah kiri masjid..dan seperti biasa, tok dah 'simpan' tempat untuk kami.. Aku takan lupa semua tu.. sampai bila-bila.. janji.. 

Tengah aku melayan perasaan sampil bertakbir, tok (belah suami aku) mengesat air matanya.. aku tahu dia sedih, teringatkan arwah suaminya.. Aku tak pandang dia sebab aku nak dia layan perasaan tu.. Aku percaya, dengan melayan perasaan itu, ianya akan lebih menenagkan jiwa.. 

Selamat Hari Raya..

11 August 2011

Minggu lepas aku cuti.. sakit bahu :( tetiba je..
So ibu ajak la gi berubat, sakit - sakit pun kugagahi (cewah..buat lorat plak )

Lepas je diubatkan, ibu ajak pi beli tiket keretaapi kat adik..
Adik aku ni pun satu, ayah suruh ambil tiket naik flight tak mau,
Dulu punya la pulun kalau nak naik flight..

 Dia bagi alasan tiket mahal  (macam la dia yang bayar kan..)

Dengan bahu yang berdenyut - denyut, aku duduk je la kat belakang keta, tengok pemandangan Perlis yang indah lagi mempersona ni..
Tiba - tiba ayah cakap (nada yang agak kuat) 'aikkkkk..mana stesen ni? nak beli tiket kat mana?' Aku ngan ibu plak gelak terbahak - bahak, apa taknya,stesen yang besaq tu dh dirobohkan!! 

Nasib baik ada abang yang kerja kat situ(dia sorang aje pun yang ada),
Dia pun gelak je tengok kami.. 
Rupanya dah pindah kat belah belakang..

Sayang sangat stesen yang antik tu dah dirobohkan.. 
Dulu aku suka bersarapan kat situ.. tengah makan, keretaapi berhenti.. Wahh...mana mau dapat situasi mcm tu?!
Sedih pulak 

 sayang kan..




ni stesen sementara..





laluan pejalan kaki.. kikiki.

09 August 2011

Kesayuan..

Kenapa tiba - tiba aku rasa sayu je ni?? 

Tiba - tiba rasa tersentuh..

Tiba - tiba rasa sesuatu..



Ya Allah Ya Tuahanku, 



Tenangkan hatiku..



Damaikan jiwaku..





Berikan aku kasih sayangmu..


Sesungguhnya cinta ini hanya untukmu..







08 August 2011

Nadira Aisyah



Nadira Aisyah ni xde pertalian darah dgn aku, tapi tersangat la sayang kat dia. Dulu masa dia kecil, ibu aku mengasuh dia, so dr umur dia 7 bulan dah start mengasuh, rumah pun dekat je.. so kami memang rapat.

Budak yang sangat petah bercakap, nanti besaq jadi peguam tau Aisyah!!

Satu - satunya budak yang boleh bagi arahan kat adik perempuan aku "KAKAK, AISYAH KATA AISYAH TAK MAU PAKAI BAJU NI! ANGKAT AISYAH, BIAQ AISYAH PILIH SENDIRI!" masa tu umur dia  3 @ 4thn je!!




 Aku     ;     Aisyah, pi tukaq baju. Cakap kat mama, ateh suruh pakai baju baru, ateh nak bawa aisyah pi jalan -  jalan. Pi cepat..
Aisyah     ;     eeeeeeeeeemmmmmmmmm...(diam lama sambil mata tengok atas macam tengah berfikir)
aku     ;     Cepat la.....
Aisyah    ;       Ateh, nak pakai baju baru yang pink ke biru?






 Aku    ;     Aisyah, ateh nak bawa aisyah pi kat tempat baru. Starprade tu orang tak pi dah, kita pi tempat baru. Aisyah mesti tak pi lagi..(dengan penuh yakin aku cakap)
Aisyah     ;       EEEEeeeeeeemmmmm... dia besaq - besaq kan? Bentuk macam masjid? 
aku     ;      Aik, Aisyah tau?
Aisyah      ; Alaaaa....Aisyah dah pi dah, nama dia Giant kan? Bukan best pun!




03 August 2011

Kenangan Terindah..

Yang besar tu kak rina,yg muka masam tu kakcik    & baby yg cute tu ai la.. D

arwah tok, kakcik & ai yg sgt debab!!

baby ni la mohd shobri b. ishak :D

ibu,kakcik, ai & yon..

banjir kat kangar..

kami tengah bersarapan :)

kak cik paling nakal :)

masa ni kat pahang.. sayang PP6768

tok..paklong..bibik & ibu..





moyang ai.. TOK MAT BAI


tiada perkataan dapat menggambarkannya..