hamba Allah

My photo
senyumlah.. insyallah dengan memaniskan wajah, rezeki kita murah.. lagipun senyum kan sedekah..

20 November 2013

Chiang Mai ~ part 2

Assalammualaikum...

Jom sambung jalan-jalan
 ;)


Destinasi pertama, Doi Pui. Nak ke sini kena meredah bukit, jalan agak pening, tambah-tambah pening bila kena tukar daripada naik bas, kena naik pick up siam tu. Mula-mula naik tu ceria je semua, lepas 5-6 minit, semua diam. Pening! Tapi naik pick up tu dalam 15-20 minit je.

Kat sini cuaca dingin sangat. Rasa macam kat Cameron Highland je. 
Pemandangan cantik. Sini macam kebun diaorang la. Siap ada air pancut.
 

Masa sibuk-sibuk bergambaq tu, ada satu ada la sekeluarga ni yang pakai baju tradisional orang sini. Saya pun sibuklah nak bergambar dengan diaorang ni. Yela, saya nak sewa pakai pun, baju seksi je semua.


suka la tu pakai skirt kembang!

 Sini kalau nak shopping memang best! Harga murah, tapi kena pandai tawar la. Barang yang dijual pun semua yang diaorang buat sendiri. Bag jahit sendiri, kasut jahit sendiri, gelang-gelang ni tak payah cakap la. Sarung bantal pun banyak. Saya syorkan kalau gi sini, beli je, murah!!! Saya  menyesal tak beli banyak-banyak kat sini tau!

pilih...pilih..
tengok!! lepak bukan sebarang lepak, lepak sambil buat bag tau!  

 Pastu...pastu...pastu...
Kami dibawa ke Kilang batu permata. Gilesssss!!! Depa ingat saya bawa 5juta kot!! Bawa gi shopping kat kilang batu permata! Berpinaq biji mata!! Tapi bagus la, dapat la tau macam mana susahnya nak cari segala batu-batu yang bernilai tu. Patu dapat tengok cara diaorang buat cincin. Live tau. Tapi semua tukang tua je, yang muda dah tak berapa minat kot. Renyah betul. 

Yang tak bestnya, NO FOTO ye. Tak dapat la nak kongsi.
 


Show room dia...Besaqqqqqqq baq hang! Serius tak tau nak start mana dulu. Rasa macam nak belek satu-satu. Well...perempuan ngan permata memang tak dapat dipisahkan. Last-last, saya tanya, mana tempat cincin yang paaaaaaaling murah!! 
Baru senang saya nak pilih. 
;)








Jeng












jeng
















jeng








 
 
Ni je cincin yang saya mampu beli, silver yang disaluti oleh emas putih. Batu tu bukan batu sebenar, diaorang buat dari bahan kiama, tapi dijamin lebih berkilat dari diamond. Ni la cincin paling murah! Tapi takpe la kan, sebab memang bekenan. Suka sangat!




Pastu...pastu...pastu...


Serbu kilang madu la pulak. Kat sini madu 1kg dalam RM96. Madu asli tau. Tengok pun yakin la. Tapi tu la.. bukan tujuanku kesini nak membeli madu.. So, saya tengok-tengok je la. Orang lain, shopping sakan!



Pastu...pastu..pastu..


Kilang payung & kipas. Kira hari tu kami semua layan kilang je. Kedai-kedai ni tak main arrr.. ;)
Sama gak, satu-satu cara penghasilan dibentangkan depan mata. Laju betul akak-akak ni buat payung. Cayalah!!

stedy makcik!!

aihhh...pandainya!!

marilah kita bergambar bersama payung ;)



Pastu...pastu..pastu..

Pastu malam la.

Lapaq oooo..

Tapi dari tadi Pak Kasim si pemandu pelancong yang sangat sabar tu dok canang cita, menu kita malam ni istimewa ya kak, sepesieeeeeeel bangat.Dia cakam melayu + indon + siam petani. Cakap la gaya camna pun, janji kami faham ye pak!

Okey.
Saya memang tak sabaq nak makan malam, lapaq tau! 

Bila sampai tu kami semua dah

 waaaahhhhhhhhhhh.....
cantikkkkkkkkkkkkkkkkkkkknya....

 
 Yang paling best, tuan kedai ni hias kedai dia macam dulu-dulu punya kedai runcit. Barang-barang deko pun semua barang lama. Rasanya la kan, dulu atok dia buka pasaraya kot, pastu banyak barang tak habis, dia pun buat la deko kedia dia ni. Terbaikkk arrr!!


kan dah cakap...banyak sangat2!!



 Lepas makan, kami dihiburkan dengan tari menari ni. Ok la.. Tapi semua orang dah penat, masa ni bantal kat hotel lagi menarik. 

 So, kami tengok separuh je persembahan ni. Semua ngantuk nak balik.


ada tebu!! sedap. sorry, gambar makanan lain tak sempat nak ambil, lapaq!


 tamat hari ke-2

No comments: