hamba Allah

My photo
senyumlah.. insyallah dengan memaniskan wajah, rezeki kita murah.. lagipun senyum kan sedekah..

22 November 2013

Chiang Mai ~ last

Assalammualaikum..

Hari ke3, awal-awal kami dah check out. Nak pi Chiang rai pulak, tapi bag tinggal kat hotel,sebab nanti nak patanh balik kat situ.  Perjalanan dalam 3 jam. Tapi tak terasa sangat sebab sepanjang jalan tu kami melawat Hot Spring Chang Rai. Ciput je tempat ni, biasa la, jual-jual baju & batu permata. Kami kat sini pun 45minit je.


kalau nak rebus telur pun boleh je..
air suam-suam kuku je..siap buat air pancut..

Pastu singgah kat Watt  Ronkun. Watt ni hasil dari sumbangan orang persendirian. Dia ni pelukis, banyak duit, so dia buat la watt, tapi kat sini tak ada sami, dia buat untuk tujuan seni, nak bapi pelancong menghayati kesenian yang tempat lain tak ada.

see... masuk-masuk je dah nampak seni ;)

adoi..kalau gantung kat rumah, mesti budak-budak dah xberani main bola depan umah .


semuanya putih.

Kat sini semua orang boleh masuk, tapi kena buka kasut. Saya tak masuk pun, panas sangat. hihi..

kat sini siapa nak masuk kat dalam watt tak boleh seksi, kena pakai kain ye.. kalau duduk luar je takpa la nak seksi..
ni tandas tau!! tandas!! cantik dan bersih sangat!!
sangat-sangat suka!! nak kena buat ni..

nilah pemilik watt ni, sempoi je..
Lepas tu dalam 30minit camtu, kami sampai kat segi tiga emas!!! Nak pi cari emas pulak. Hehehe... Sebenarnya Golden Triangle ni ialah tempat dimana kita boleh pergi ke Thailand, Laos dan Myanmar. Naik bot je.. Kat sini sebenarnya tempat kasino. Tapi ada la kat Laos tu tempat shopping, tapi biasa je, macam pasar tani kita je.. ;)

jom..jommm naik bot!!
inilah dia, dari kiri thailand, myanmar, laos!

boleh la study peta kat sini, nak pi china pun dekat dah tau!


kan dah cakap..macam nat je...

Kami kat sini pun dalam 1jam je kot. Sebab dah petang, nak check in  pastu makan. Lapo!!

akak ni suara dia power!
Lepas makan, jejalan lagi, kat sini cuaca tak sejuk,tapi baru nak masuk sejuk, semua kedai jual baju tebal-tebal. Kami tengok-tengok je la.

Besoknya kami jejalan kat depan hotel je. Sepanjang jalan tu orang menjual tau, macam-macam ada.
Hotel kami kat Maesai, sempadan Myanmar.


tu..tu...tu pintu pagar ke Myanmar, saya tak masuk pun, geng lelaki banyak masuk sana. Katanya sana lagi banyak kedai jualan. Nak masuk sana RM50!! baik beli kat belah sini je.. ;)
dekat sangat dah.. hehe

tradisional sangat!

the northern most of thailand. mat fariq, u nak sangat kat mai sini. ;) i datang tulu ye..

kat sini semangat kebangsaan sangat, pagi-pagi lagu kebangsaan kuat sangat depa ni pasang, masa tu semua orang kena berdiri, mamat ni punya la laju keluar dari kedai, tapi bila dengar lagu, terus berhenti. bagus tul.
teramat banyak kedai!!!
Tengah hari tu, kami dah bertolak ke Chiang mai balik. Malam tu, shopping kat sana pulak, tapi orang lain la shopping, saya sakit perut, so lepak bilik je! Banyak baju tak sempat nak beli. Tak ada pun baju Chiang Mai tau!! Sedih betul..

Kesimpulannya kat sini betul-betul tempat shopping!! Tapi ada banyak lagi tempat yang kami tak pi, macam naik gajah , perkampungan orang asli yang leher panjang, dan banyak lagi. Rasanya kena tambah lagi 1 minggu la kalau nak pi semua tempat. hehhee...Seminggu pun dah teringat pokok kat rumah, camna nak tambah lagi 1 minggu.

Apapaun, terima kasih sangat kat office yang sudi bawa saya!
Nanti-nanti bawa lagi tau!!

terima kasih
;)

20 November 2013

Chiang Mai ~ part 2

Assalammualaikum...

Jom sambung jalan-jalan
 ;)


Destinasi pertama, Doi Pui. Nak ke sini kena meredah bukit, jalan agak pening, tambah-tambah pening bila kena tukar daripada naik bas, kena naik pick up siam tu. Mula-mula naik tu ceria je semua, lepas 5-6 minit, semua diam. Pening! Tapi naik pick up tu dalam 15-20 minit je.

Kat sini cuaca dingin sangat. Rasa macam kat Cameron Highland je. 
Pemandangan cantik. Sini macam kebun diaorang la. Siap ada air pancut.
 

Masa sibuk-sibuk bergambaq tu, ada satu ada la sekeluarga ni yang pakai baju tradisional orang sini. Saya pun sibuklah nak bergambar dengan diaorang ni. Yela, saya nak sewa pakai pun, baju seksi je semua.


suka la tu pakai skirt kembang!

 Sini kalau nak shopping memang best! Harga murah, tapi kena pandai tawar la. Barang yang dijual pun semua yang diaorang buat sendiri. Bag jahit sendiri, kasut jahit sendiri, gelang-gelang ni tak payah cakap la. Sarung bantal pun banyak. Saya syorkan kalau gi sini, beli je, murah!!! Saya  menyesal tak beli banyak-banyak kat sini tau!

pilih...pilih..
tengok!! lepak bukan sebarang lepak, lepak sambil buat bag tau!  

 Pastu...pastu...pastu...
Kami dibawa ke Kilang batu permata. Gilesssss!!! Depa ingat saya bawa 5juta kot!! Bawa gi shopping kat kilang batu permata! Berpinaq biji mata!! Tapi bagus la, dapat la tau macam mana susahnya nak cari segala batu-batu yang bernilai tu. Patu dapat tengok cara diaorang buat cincin. Live tau. Tapi semua tukang tua je, yang muda dah tak berapa minat kot. Renyah betul. 

Yang tak bestnya, NO FOTO ye. Tak dapat la nak kongsi.
 


Show room dia...Besaqqqqqqq baq hang! Serius tak tau nak start mana dulu. Rasa macam nak belek satu-satu. Well...perempuan ngan permata memang tak dapat dipisahkan. Last-last, saya tanya, mana tempat cincin yang paaaaaaaling murah!! 
Baru senang saya nak pilih. 
;)








Jeng












jeng
















jeng








 
 
Ni je cincin yang saya mampu beli, silver yang disaluti oleh emas putih. Batu tu bukan batu sebenar, diaorang buat dari bahan kiama, tapi dijamin lebih berkilat dari diamond. Ni la cincin paling murah! Tapi takpe la kan, sebab memang bekenan. Suka sangat!




Pastu...pastu...pastu...


Serbu kilang madu la pulak. Kat sini madu 1kg dalam RM96. Madu asli tau. Tengok pun yakin la. Tapi tu la.. bukan tujuanku kesini nak membeli madu.. So, saya tengok-tengok je la. Orang lain, shopping sakan!



Pastu...pastu..pastu..


Kilang payung & kipas. Kira hari tu kami semua layan kilang je. Kedai-kedai ni tak main arrr.. ;)
Sama gak, satu-satu cara penghasilan dibentangkan depan mata. Laju betul akak-akak ni buat payung. Cayalah!!

stedy makcik!!

aihhh...pandainya!!

marilah kita bergambar bersama payung ;)



Pastu...pastu..pastu..

Pastu malam la.

Lapaq oooo..

Tapi dari tadi Pak Kasim si pemandu pelancong yang sangat sabar tu dok canang cita, menu kita malam ni istimewa ya kak, sepesieeeeeeel bangat.Dia cakam melayu + indon + siam petani. Cakap la gaya camna pun, janji kami faham ye pak!

Okey.
Saya memang tak sabaq nak makan malam, lapaq tau! 

Bila sampai tu kami semua dah

 waaaahhhhhhhhhhh.....
cantikkkkkkkkkkkkkkkkkkkknya....

 
 Yang paling best, tuan kedai ni hias kedai dia macam dulu-dulu punya kedai runcit. Barang-barang deko pun semua barang lama. Rasanya la kan, dulu atok dia buka pasaraya kot, pastu banyak barang tak habis, dia pun buat la deko kedia dia ni. Terbaikkk arrr!!


kan dah cakap...banyak sangat2!!



 Lepas makan, kami dihiburkan dengan tari menari ni. Ok la.. Tapi semua orang dah penat, masa ni bantal kat hotel lagi menarik. 

 So, kami tengok separuh je persembahan ni. Semua ngantuk nak balik.


ada tebu!! sedap. sorry, gambar makanan lain tak sempat nak ambil, lapaq!


 tamat hari ke-2

18 November 2013

Chiang Mai ~ part 1

Assalammualaikum..

1. Rezeki jangan ditolak.
2. Bagai mengantuk disorongkan bantal.

Dua  peribahasa ni memang sesuai sangat dengan saya. Yela.. masa tengah relex2, tetiba dapat msg bagitau nama saya terpilih untuk join lawatan ke Chiang Mai. Hiiippppp...Hiiiipppp.... Hiiippppp... Terus lompat bintang!! ;)

5 hari 4 malam tau tinggal Mat Fariq. Haaaaaaaaa...balas dendam!! Asyik kita je kena tinggal, kali ni baru dia tau! Isteri nak berfoya-foya 5 hari okey! Dia awal-awal lagi dah ingatkan saya, suruh bawa no. phone siam dia punya tu. Senang nak calling2 katanya. Takut rindu latew!! ;)

ngantukkkkkk!!!

Kami naik Air Asia dari Hat yai. 2 jam. Ala...saya tidoq je dalam tu. Apalah sangat takat tido
q 2 jam tu. Verry the kacang!! ;)

Sampai-sampai je, saya taklah perak sangat. Yela.. tapi teruja la kan, sebab Mat Fariq memang ada pelan nk ride sampai Chiang Mai ni. Boleh dikatakan seminggu 3-4 kali gak dia dok cerita pasal Chiang mai ni. Best la, nak masuk Burma la, nak tu la...nak ni la... So, dengan tak semena2, saya pun jadi macam teringin gak nak jejak kaki kat sani. Cuma rezeki saya sampai dulu. Tumpang lalu ye abang... muhaaaahhahaaa... (gelak jahat!!!)

Masa sampai tu, dah ada bas tunggu. Siap ada minah siam sambut & kalungkan bunga. Rasa macam pelancong angat! ahaksss....

Gambar saya takde..so letak gambar adik ni ye..

Nak ke hotel 20 minit je, sempat la tengok pemandangan sikit-sikit.Malam tu, lepas makan je, terus ronda-ronda night bazaar. Okey2..ikhlas nak ngaku ni, masa makan tu kan, hati meronta-ronta nak pi bazaar!! Tak sabaq tau!! 

Berpinar mata ni. Macam nak beli semua!! Tapi saya tahan diri, saya tekad nak tengok-tengok dulu, sebab kami ada banyak hari lagi nak shopping, so...kita jamu mata dulu. Tengok-tengok dulu, nanti last day baru rembat! Strategi mau power!!


pemandangan 180 darjah

Kat night bazaar, orang ramai gila. Mat saleh bersepah. Tapi dari Malaysia tak jumpa pulak orang lain. Kami-kami je. Bazaar ni besaq baq hang!! Lenguh kaki berjalan. Tapi apa nak risau, pengurut-pengurut kaki sedia berjuang membetulkan urat-urat kaki anda. Harga tak mahal sangat, RM20-30 untuk 1 jam. Lupa nak bagitau, yang bestnya, hotel kami dekat je, jalan 5minit je dah sampai bazaar. Oh Bahagia!!!

dengan kawan-kawan n yang lelaki tunggal tu my bos!

caaaaaannnnnntttiiikkkkkkkk!!!!
 Dekat bazaar ni, yang paling best, artis-artis ni. Cantik sungguh la.. Lukisan tu nampak hidup. Terpegun akak. Harga lukisan ni ikut saiz la, macam gambar budak yang tengah senyum tu RM120 rasanya. Tapi serius berbaloi. Lukisan tu lagi cantik dari gambar tau. Anugerah Allah kat dia.. tangat boleh 'menari'.



Masa tunggu akak-akak saya shopping, saya layan lagu-lagu sedih dari mamat siam ni. Ya Allah...merdunya. Tapi lagu dia semua sedih. Kalaulah saya sorang je masa ni, merambu dah rasanya air mata ni. Syahdu sangat. Terbuai-buai dibuatnya.  




Besoknya kami naik tuk-tuk masa nak gi sarapan. Kat hotel memanglah ada makanan, tapi tak halal. So..jalan-jalan cari halal food la. Senang je, cakap kat driver tu halal food, pastu dia bawa kami kat lorong Masjid. Pagi tu makan roti canai pisang. Alhamdulilah...kenyang ;)

muka kenyang camni la!

Lepas makan, kami berkumpul kat hotel, masing-masing tak sabar nak jejalan dah ni. Akak-akak ni tak keluar makan, depa bawak bekal dari perlis okey! Roti, sambal udang, sambal bilis, semua ada!!! Saya pun tumpang gak la sekeping dua.. hihi..


 Masa nak naik bas, ada sorang makcik ni dok tunggu. Kononnya, kalau kita lepaskan burung ni, akan menyelamatkan perjalanan kita. RM10 untuk 4 ekor burung. Hihihihi...takpa la makcik, kami baca doa naik kenderaan je.. Tapi macam comel je kan? Kalau kita saja-saja nak beli dan lepaskan pun takpa, yang penting niat tu. ;)

Okeylah, nanti sambung lagi yek..
Banyak tempat menarik nak kongsi..
;)