hamba Allah

My photo
senyumlah.. insyallah dengan memaniskan wajah, rezeki kita murah.. lagipun senyum kan sedekah..

14 August 2013

Raya!

Assalammualaikum..

Selamat hari raya!!!!! Dah kerja ke bercuti lagi?? Saya dah kerja dah selepas 8 hari bercuti. Wahhhhhhhhh lamanya saya cuti kan?? Orang yang balik kampung pun tak cuti selama tu. Yela... saya kena la cuti awal, nak kemas rumah, kan nak beraya kat rumah yang takda sofa tu untuk pertama kalinya, kena la mengemas.

Pagi raya tu, macam biasa la, sembahyang raya pastu gi ziarah kubur. Lepastu baru la beraya raya dan raya!!  Sesi bergambar memang meriah le..

selamat hari raya!!




sesi maktok, chaq ngan cucu2 yang kusssss semangat! ali ngan medina je yang diam. Diam sebab tido ;)

afdlin ngan azhad aktif sesangat!!

kakcik & abangcik

yon & irine

Malam raya pertama, saya dah sibuk kat rumah, buat rendang, puding ngan kek, semua tu untuk open house raya ke2. Saya masak yang tu je, nasi tempah. Serik dah buat open house masak sendiri ni. Saya ni jenis 'lepot' atau dalam bahasa yang lebih bertamadunnya kurang daya ketahanan. Kerja lebih sikit ada je la, sakit belakang la, sakit urat la, sakit sendi la, sakit kepala la. So, sebab hati berkobar-kobar nak buat open house, kami tempah je la. ;)

the puding's

kek kukus ku

the making of rendang ayam.

rendang ku impian mu ;)

Hari open house tu tak sempat nak bergambar meriah-meriah sangat. Phone pun simpan dalam bilik je. Sesi bergambar sangat ciput tau. Sedih.

saya ngan medina

kebetulan, semua pakai hijau. ;)
Tapi, seronok sangat sebab adik beradik, saudara mara, jiran-jiran dan kawan-kawan ramai yang datang. Kawan dari Pendang pun ada mai tau. Semata-mata untuk open house saya ni, memang terharu sangat. Tapi yang sedihnya lupa nak bergambar! Kawan-kawan lama yang satu sekolah dulu-dulu pun ada mai, terus rasa muda bila jumpa depa ni.. Rasa macam zaman sekolah pula, merapu-rapu je bercerita. Best sangat!!

Ni semua kawan zaman sekolah

ni asma, suami n si iman yang comel bangat!

Malam tu kami mengemas sampai kul1, terleleh. Tapi puas hati sangat!!

Besoknya, raya ke3, close house!! buka pintu untuk keluar je. Ha... raya ke3 ni kami berjalan-jalan. Gi open house rumah kawan, gi kenduri kawen, dan gi rumah sedara mara. Kul 12 tengah malam baru sampai rumah. Puas! Hehe..

abaikan aksi mat fariq tu!!

Raya ke4, dah janji nak buat steamboot kat rumah, ajak ibu, ayah dan adik beradik saya tu. Selalunya kalau buat, tak cukup ahli, kali ni semua ada. Lengkap.



Layan je la..


dua hero ni memang banyak akal la kan..

ok..layan je la.. hahha..

ni ayat & ayon. Depa ni memang geng arr!


Insyallah nanti bila berkumpul boleh buat lagi. Saya rasa kan, steamboot ni satu jenis makanan yang simple, sedap dan boleh merapatkan hubungan. Saya memang tak pernah buat steamboot makan berdua ngan mat fariq, kalau reramai baru buat. Baru meriah!! Best!! Lagipun senang sgt nak buatnyer.

Raya ke5, keluarga mertua dah balik dari kampung, so depa pula buat open house. Buat laksa & bihun goreng. Sebagai menantu, saya la tulang belakang majlis tu. Hahahahhahaaa...okey, tipu! Saya tolong sikit-sikit ja. Potong2 bawang, ulam, itu je la. Pastu sembang pandai. Hehehee.. Saya mana tau buat kuah laksa, mak mertua saya pakar bab tu, so biarlah pakar uruskan semuanyan ye. Menantu bertuah sangat!

Mat fariq suka buat muka macam2!!

chef terkejut tergempaq..

adik ipar n anak buah
 Kul11 Baru saya balik rumah.

Okey, raya ke6, memang set untuk mengemas rumah, sebab besoknya dah nak kerja. Ku gagahi jua walaupun penat, ku sental bekas2 steamnoot, kusapu sampah, ku kemas dapur, ku lipat kain. Tapi kan, tiba-tiba, rasa semangat nak buat pavlova membuak2. Yela..keciwi oven baru. Laju je buat pavlova walaupun takde buah-buahan, i letak cokolat kolat je dik, tapi jadi tau pavlova i tu. Suka! Suka! Pastu i buat teh pudina. Sedap sangat. Ehhhhhhh...boleh yek puji masakan sendiri? hehe...


tu saya saja je bagi tajam-tajam tu
sedap!! buat teh macam biasa, pastu letak pudina je.
Dalam kul6 lebih-lebih kan, saya dah 'belengaih' a.k.a comot gila dah ni, baru je nak tutup pintu, ada orang bagi salam. Dua orang lelaki, siap bawa anak. Dah la rabun, tenang punya tenang, kawan lama yang sangat lama!! Last jumpa 7 tahun lepas!! Nak pelawa masuk rumah memang tak boleh la, mat fariq takda, so pelawa duduk kat kerusi luar je la. Ya Allah..memang terkejut beruk!! Rasa best sangat jumpa kawan masa zaman kegemilangan dulu-dulu nuuuu. Bila mat fariq balik, depa siap salam peluk-peluk lagi. Tapi sembang kejap je, anak dia pun tak nak duduk sangat. Insyallah lepas ni boleh la call2 @ msg2.. dah tukar2 no fon kan.. 

Ni..tak habis lagi ni, lepas dia balik, Mat fariq bagitau, mak sedara nak mai makan nasi kat rumah. Masa tu dah kul 7 lebih. Bersilat la saya ngan mat fariq. Kira hentam apa yang ada je. Daging masak asam, sayur, goreng ikan ngan ayam, sambal belacan (mak mertua bawa), ulam. Tu je la yang termampu saya siapkan. Alhamdulilah, semua kenyang, tapi kan... saya rasa mat fariq yang makan banyak sekali!! 

persidangan sik bersatu.

mek amni ni orang makan,dia main masak-masak, pastu buat macam pegang hantaran. Lawak betul budak comel ni!!
 
Begitulah kisah raya pertama sampai raya ke6. Nak kata padat tak la padat sangat, tapi best! Saya ngan mat fariq memang suka tetamu datang rumah. Ceria hidup tau.

Alhamdulilah, raya tahun ni semuanya dalam keadaan sederhana tapi meriah. Semoga kita semua akan dapat merayakan hari raya lagi untuk tahun depan. Kalau ada salah dan silap, saya minta maaf ye. 

Selamat hari raya.

nilah, rumah 4 bilik tak bersofa, tapi berpelita ;)




2 comments:

zeera lily said...

selamat hari raya!

http://belogzeera.blogspot.com/

::ct aman:: said...

salam perkenalan...=)already done follow ur blog...jempot singgah kembali...(^_^)

http://ctamanaqim.blogspot.com/