hamba Allah

My photo
senyumlah.. insyallah dengan memaniskan wajah, rezeki kita murah.. lagipun senyum kan sedekah..

28 August 2013

Aku rasa


Assalammualaikum

Bangun ikut suka
Makan ikut suka
Tidur ikut suka
Tengok tv ikut suka
Keluar ikut suka
Main internet ikut suka

Aku


Orang lain sibuk gila
Aku lapang gila
Orang lain tak cukup masa
Aku banyak masa
Orang lain sakit kepala tak cukup tidur
Aku sakit kepala terlebih tidur

Ingat tak lagu raihan?

Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara

Kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sibuk
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua
Hidup sebelum mati

Aku sekarang tak kaya tapi cukup
Cukup makan cukup pakai

Aku sekarang tengah lapang
Goyang kaki tengok tv

Aku sekarang alhamdulilah sihat
Tak sakit

Aku sekarang baru 29
Tak tua tak muda

Dan aku sekarang masih hidup
Insyallah maut bila-bila masa

Tapi..
Aku rasa aku sunyi

Telinga aku jelas tangkap bunyi kipas
Telinga aku dengar bunyi cicak
Telinga aku dengar ja bunyi angin 

Aku rasa aku sunyi





27 August 2013

Zaman paling indah


Zaman paling indah
Zaman masak tanah
Zaman masak pasir
Zaman bancuh ayaq acaq
Zaman curi-curi main api

Zaman tu la paling indah

Zaman dewasa ni banyak kotor dari suci
Banyak tipu dari benar
Banyak sinis dari senyum

Dulu enjoy main tanah
Sekarang stress dengan noda

Kena pandai pilih
Kena pandai pilih
Kena pandai pilih

Syurga ada
Neraka tersedia

Ada akal kan?
Pilih nak mana satu



Surah Al- Balad ayat 8-11..

(Mengapa manusia terpedaya dan bermegah-megah?) Tidakkah Kami telah menjadikan baginya: Dua mata (untuk dia memerhatikan kekuasaan dan kekayaan Kami?) (8) Dan lidah serta dua bibir (untuk dia menyempurnakan sebahagian besar dari hajat-hajatnya)? (9) Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan, (jalan kebaikan untuk dijalaninya, dan jalan kejahatan untuk dijauhi)? (10) Dalam pada itu manusia tidak (memilih jalan kebaikan) merempuh masuk mengerjakan amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan; (11)

22 August 2013

Lepas raya siapa rajin masak?

Assalammualaikum..


Lepas raya memang malas nak masak la kan. Setiap hari saya buat akai la tak mau masak. Malas OOoooOOoooOOooo. Masak malas, tapi nak makan. Mat Fariq pun memang dah masak dengan perangai isteri dia ni, dia tau dah. Antara alasan yang paling top dan hangat ialahhhhhhhhhhhhhhh......

1. Abanag, barang rumah tak dan beli lagi la, kosong je peti ais ni.
2. Abang, lama kan kita tak makan kat kedai .................. Jom makan luaq.
3.Abang, mulut ni dok rasa nak makan chicken chop je, jom!
4. Abang, kenduri banyak la, kita pi makan kenduri dah la. Lama kita tak pi kenduri kan.
5. Abang, ayang penat la kerja hari ni, kita beli oblong na!!

Hehehhe..isteri yang baik sangat kan? hehehe..

Mat Fariq konon2 tak selera makan luaq, tapi dia yang over! Nasi tambah!!


ni sesi perasan. dulu masa budak-budak takda hp dik..


ni sesi gedik ;)

Mari bergambar sebelum gi kenduri ;)

Dannnnnn....
Ini hasilnya kutipan telur di rumah kenduri. 
Sambal telur. 
Selera pulak makan, yela....lama tak masak kan..



14 August 2013

Raya!

Assalammualaikum..

Selamat hari raya!!!!! Dah kerja ke bercuti lagi?? Saya dah kerja dah selepas 8 hari bercuti. Wahhhhhhhhh lamanya saya cuti kan?? Orang yang balik kampung pun tak cuti selama tu. Yela... saya kena la cuti awal, nak kemas rumah, kan nak beraya kat rumah yang takda sofa tu untuk pertama kalinya, kena la mengemas.

Pagi raya tu, macam biasa la, sembahyang raya pastu gi ziarah kubur. Lepastu baru la beraya raya dan raya!!  Sesi bergambar memang meriah le..

selamat hari raya!!




sesi maktok, chaq ngan cucu2 yang kusssss semangat! ali ngan medina je yang diam. Diam sebab tido ;)

afdlin ngan azhad aktif sesangat!!

kakcik & abangcik

yon & irine

Malam raya pertama, saya dah sibuk kat rumah, buat rendang, puding ngan kek, semua tu untuk open house raya ke2. Saya masak yang tu je, nasi tempah. Serik dah buat open house masak sendiri ni. Saya ni jenis 'lepot' atau dalam bahasa yang lebih bertamadunnya kurang daya ketahanan. Kerja lebih sikit ada je la, sakit belakang la, sakit urat la, sakit sendi la, sakit kepala la. So, sebab hati berkobar-kobar nak buat open house, kami tempah je la. ;)

the puding's

kek kukus ku

the making of rendang ayam.

rendang ku impian mu ;)

Hari open house tu tak sempat nak bergambar meriah-meriah sangat. Phone pun simpan dalam bilik je. Sesi bergambar sangat ciput tau. Sedih.

saya ngan medina

kebetulan, semua pakai hijau. ;)
Tapi, seronok sangat sebab adik beradik, saudara mara, jiran-jiran dan kawan-kawan ramai yang datang. Kawan dari Pendang pun ada mai tau. Semata-mata untuk open house saya ni, memang terharu sangat. Tapi yang sedihnya lupa nak bergambar! Kawan-kawan lama yang satu sekolah dulu-dulu pun ada mai, terus rasa muda bila jumpa depa ni.. Rasa macam zaman sekolah pula, merapu-rapu je bercerita. Best sangat!!

Ni semua kawan zaman sekolah

ni asma, suami n si iman yang comel bangat!

Malam tu kami mengemas sampai kul1, terleleh. Tapi puas hati sangat!!

Besoknya, raya ke3, close house!! buka pintu untuk keluar je. Ha... raya ke3 ni kami berjalan-jalan. Gi open house rumah kawan, gi kenduri kawen, dan gi rumah sedara mara. Kul 12 tengah malam baru sampai rumah. Puas! Hehe..

abaikan aksi mat fariq tu!!

Raya ke4, dah janji nak buat steamboot kat rumah, ajak ibu, ayah dan adik beradik saya tu. Selalunya kalau buat, tak cukup ahli, kali ni semua ada. Lengkap.



Layan je la..


dua hero ni memang banyak akal la kan..

ok..layan je la.. hahha..

ni ayat & ayon. Depa ni memang geng arr!


Insyallah nanti bila berkumpul boleh buat lagi. Saya rasa kan, steamboot ni satu jenis makanan yang simple, sedap dan boleh merapatkan hubungan. Saya memang tak pernah buat steamboot makan berdua ngan mat fariq, kalau reramai baru buat. Baru meriah!! Best!! Lagipun senang sgt nak buatnyer.

Raya ke5, keluarga mertua dah balik dari kampung, so depa pula buat open house. Buat laksa & bihun goreng. Sebagai menantu, saya la tulang belakang majlis tu. Hahahahhahaaa...okey, tipu! Saya tolong sikit-sikit ja. Potong2 bawang, ulam, itu je la. Pastu sembang pandai. Hehehee.. Saya mana tau buat kuah laksa, mak mertua saya pakar bab tu, so biarlah pakar uruskan semuanyan ye. Menantu bertuah sangat!

Mat fariq suka buat muka macam2!!

chef terkejut tergempaq..

adik ipar n anak buah
 Kul11 Baru saya balik rumah.

Okey, raya ke6, memang set untuk mengemas rumah, sebab besoknya dah nak kerja. Ku gagahi jua walaupun penat, ku sental bekas2 steamnoot, kusapu sampah, ku kemas dapur, ku lipat kain. Tapi kan, tiba-tiba, rasa semangat nak buat pavlova membuak2. Yela..keciwi oven baru. Laju je buat pavlova walaupun takde buah-buahan, i letak cokolat kolat je dik, tapi jadi tau pavlova i tu. Suka! Suka! Pastu i buat teh pudina. Sedap sangat. Ehhhhhhh...boleh yek puji masakan sendiri? hehe...


tu saya saja je bagi tajam-tajam tu
sedap!! buat teh macam biasa, pastu letak pudina je.
Dalam kul6 lebih-lebih kan, saya dah 'belengaih' a.k.a comot gila dah ni, baru je nak tutup pintu, ada orang bagi salam. Dua orang lelaki, siap bawa anak. Dah la rabun, tenang punya tenang, kawan lama yang sangat lama!! Last jumpa 7 tahun lepas!! Nak pelawa masuk rumah memang tak boleh la, mat fariq takda, so pelawa duduk kat kerusi luar je la. Ya Allah..memang terkejut beruk!! Rasa best sangat jumpa kawan masa zaman kegemilangan dulu-dulu nuuuu. Bila mat fariq balik, depa siap salam peluk-peluk lagi. Tapi sembang kejap je, anak dia pun tak nak duduk sangat. Insyallah lepas ni boleh la call2 @ msg2.. dah tukar2 no fon kan.. 

Ni..tak habis lagi ni, lepas dia balik, Mat fariq bagitau, mak sedara nak mai makan nasi kat rumah. Masa tu dah kul 7 lebih. Bersilat la saya ngan mat fariq. Kira hentam apa yang ada je. Daging masak asam, sayur, goreng ikan ngan ayam, sambal belacan (mak mertua bawa), ulam. Tu je la yang termampu saya siapkan. Alhamdulilah, semua kenyang, tapi kan... saya rasa mat fariq yang makan banyak sekali!! 

persidangan sik bersatu.

mek amni ni orang makan,dia main masak-masak, pastu buat macam pegang hantaran. Lawak betul budak comel ni!!
 
Begitulah kisah raya pertama sampai raya ke6. Nak kata padat tak la padat sangat, tapi best! Saya ngan mat fariq memang suka tetamu datang rumah. Ceria hidup tau.

Alhamdulilah, raya tahun ni semuanya dalam keadaan sederhana tapi meriah. Semoga kita semua akan dapat merayakan hari raya lagi untuk tahun depan. Kalau ada salah dan silap, saya minta maaf ye. 

Selamat hari raya.

nilah, rumah 4 bilik tak bersofa, tapi berpelita ;)




01 August 2013

Wajah-wajah bahagia


Assalammualaikum

Rasa bahagia bukan boleh dibuat buat
Rasa bahagia lahir dari jiwa
Hati juga penting
Suci hati
Sucilah jiwa

Bahagia ini bukan ciptaan
Bahagia ini kenyataan

Terima kasih Allah
Rasa ini sangat syahdu