hamba Allah

My photo
senyumlah.. insyallah dengan memaniskan wajah, rezeki kita murah.. lagipun senyum kan sedekah..

30 April 2013

beletiaq lorat perlis!!

Assalammualaikum..

Tinggal 5 hari je lagi kita nak mengundi. Dalam facebook punya la banyak cerita bab mengundi ni. Naik lemas tau. Setiap minit ada je post pasal politik. Saya malas nak melayan sangat, tak baca pun post2 tu. Terpulang la kan, tu salah satu cara untuk diaorang nak berpolitik.

Kebanyakan yang sangat aktif berpolitik dalam facebook ni adik-adik muda yang belum pernah mengundi. Haaaaa.... over tau, takde pengalaman mengundi,tapi tulis macam dah mengundi 10 kali. Semua orang tak betul, semua orang tak kena. Dia je la yang betul. 

Secara peribadi la kan.. akak yang baru 1 kali mengundi ni nak bagi nasihat dalam lorat perlis sepenuhnya..

hampa semua tak payah la dok buat tau sangat, hampa tu baca blog,baca paper, baca website ja.. hampa tau ka sumber-sumber semua tu mai kot mana? hampa yang taksub sangat pasai apa? biasa-biasa dah la.. jangan la pasai hampa tak suka satu-satu parti tu hampa dengan kawan hampa nak bekelai. hampa tu batih jagung lagi, orang buat ulam ja.. hampa tak payah la nak pung pang pung pang sangat, hampa bijak, hampa nilai sendiri. hampa tak payah nak dok bekelai dengan orang lain. kalau nak ajak orang ikut hampa pun guna akai, cakap elok-elok, ni dok maki kawan tu, dok mengata kawan nu..apa cerita ni?? dah nampak macam apa dah orang islam la ni.. bab sikit-sikit pun nak bertegang lehaq.. pikiaq no..pikiaq.. kita ni orang islam, kita patut bersatu, bukan bekelai tak habih-habih. 

hampa semua ni jangan dok tunjuk salah orang lain ja, ca tengok diri tu sama. hampa buat dak tanggungjawab hampa. toksah tengok tanggungjawab kat negara, tanggungjawab kat mak pak hampa macam mana? kat bini hampa macam mana? daripada hampa dok kelipoq tak ketahuan hala, baik hampa istifar no.. ingat allahh.. kita ni nak lari pi mana, malaysia ni kemetot ja, pi mai pi mai, jumpa jugak.

ni, hampa jangan la dok marah orang lain kalau orang lain tak sokong hampa na, biaq pi la kat depa yang tak mau join hampa tu, depa tu depa punya cerita, hampa, hampa punya cerita.

hampa jangan dok bekelai na..sat lagi kami lepuk kepala sat lagi baru ketahuan.. 

okey, selamat mengundi na..





amacam? ada faham??

;)

24 April 2013

'Ketika malaikat tidak bersayap'




Assalammualaikum..

Sejak kawan saya pindah, saya dah jarang gi kedai buku. Selalunya dia la yang ajak gi kedai buku. Terleka kejap.

Kemarin, tiba-tiba je teringat nak gi kedai buku yang selalu kami pi. Saja nak jamu mata sebenarnya. Tapi bila terpandang buku ni, rasa macam ada tarikan. Tajuk pun dah buat saya rasa nak baca. Pandai penulis ni bagi tajuk. Misteri sangat!!

Saya baru baca sikit je, nanti kalau berkesempatan, saya cerita sikit pasal isi dalam buku ni ye.




zu, rindu la nak lepak sesama. Tak best gi kedai ni tanpa u.
Sunyi..



23 April 2013

Sunyi..

A
s
s
a
l
a
m
m
u
a
l
a
i
k
u
m
.
.


S
a
y
a

r
a
s
a

s
u
n
y
i

l
a
.

S
u
n
y
i

s
a
n
g
a
t
.

S
e
m
u
a

b
e
n
d
a

r
a
s
a

t
a
k

b
e
s
t
.



22 April 2013

Ruang tamu untuk tetamu ke untuk kita?

Assalammualaikum..

Saya dah lama pindah, dekat setahun dah. Tapi ruang tamu saya kosong lagi. Tak ada sofa lagi. Tak ada bajet lagi la nak beli sofa. . Dah tu, idea pun tak ada nak beli yang macam mana. Mat Fariq sibuk nak L shape, saya pula rasa macam nak sofa yang untuk 3 orang, pastu nak tambah kerusi malas yang cantik. 


Waaahhhhh....macam banyak duit je kan?? 

Tak suka tau rumah tak ada sofa. Kalau nak duduk sat-sat pun jadi malas. Duduk atas bean bag tau-tau la, mesti terbenam..bila dah terbenam tu takdanya nak duduk sat-sat. Kadang-kadang terus lentok je.

Serius saya langsung tak ada idea nak susun sofa macam mana tau. Susah la bila sliding buka tengah, ruang jadi sempit. Nak pusing sofa belah mana pun tak tau. Saya nak sofa mengadap tv,   pening!!! pening!!!

saya suka sangat kerusi biru tu!!

nak sofa empuk macam tu!

Ehem2...satu untuk dia, satu untuk saya

nak gabung2 kerusi macam ni la..

eerrr...cantik,kan? kan?

suka! suka!

Okey la.. semua ni berangan je. Rasanya nanti saya beli sofa cikai-cikai je, bajet tak banyak. Sofa kat perlis ni mahal, tak lawa, tak up to date, tak best!! 

Tapi, mana tau tiba-tiba ada rezeki lebih, boleh la beli sofa idaman saya. Doa tau!

;)

Errr....nak kawan dengan singa?


Assalammualaikum..

Segarang-garang singa, kalau kena gayanya, boleh jadi kawan..

;)













Nak ke kawan dengan singa?











17 April 2013

kalau besok..

Assalammualaikum..



Kalau besok saya takda.....














































































 boleh tolong doakan untuk saya?



















































boleh?


















































terima kasih.
:)

10 April 2013

#Pic @ Taman Negara


Assalammualaikum..

Saje je nak letak gambar-gambar masa kat taman negara.Terima kasih kepada semua sebab bagi kerjasama yang sangat baik. Rasa berbaloi sangat usaha saya ni sebab semua yang pi cakap best dan betul-betul merehatkan minda. Hilang stress katanya.. Okey, insyallah  lepas ni kita buat program lagi yek.. ;)

TQ sebab semua sporting!

Baru sampai, semua lapaq..



Pemandangan kat taman negara

Tempat makan sepanjang kami kat sana

Jauh dari perlis!

Semua nak bergambar ye..

sejuk tau!

ish..ish...selambak!



baru lepas mandi


suka je ada mat saleh..


Sebelum mendaki semangat je..


Ulat bulu ni bagi salam perkenalan!!

Tinggi tau!

Rehat jap.. masa ni semua dah ketaq lutut.. hehe..

Sumpit time!!

Tok batin dapat hamper! suka la tu..

bagi makanan kat diaorang..

mandi depan kampung orang asli.. ;)

model tak berbayar.. hehehe.. tu bos saya tau!


Best!!

muka penat ke tu??















09 April 2013

Taman Negara ~ Sangat menarik!!



Assalammualaikum..

Semangat ni nak cerita.. ;)

Saya baru je balik dari Taman Negara, Pahang. 3 hari 2 malam kat sana. Best sangat tau! 

Kami sampai tengah hari, sampai-sampai tu, terus makan, pastu baru check-in & solat. Lepas tu bersiap-siap nak gi mandi sungai.




Nak bermandi manda pun kena panjat-panjat gak ye, jauhnyer 800m. Kira kami mandi peluh dulu la sebelum mandi sungai tu. Tapi masa tu semua semangat, laju je jalan. Walaupun penat, bila sampai tu, fuhhh...berbaloi-baloi.. Air sejuk sangat. Orang pun tak ramai. Best.


Kami berjalan lebih kurang 15-20 minit gak rasanya. Lama kami madi kat sini. Kul 6 petang baru kami balik. Puas berendam!


 Satu nasihat saya, kalau boleh, pakailah kasut yang khas untuk mandi, sebab kat sini banyak batu-batu kecil, kalau berkaki ayam, sakit. 

Ala...tak mahal pun kasut mandi tu.. ;)



Lagi satu, bawa air ye.. Saya jamin sesiapa sahaja akan dahaga sepanjang jalan tu.












Lepas mandi, malam tu kami sepatutnya ada aktiviti masuk hutan, tapi sayangnya hujan. Lebat pulak tu..

So, aktiviti malam tu makan dan tidur je.

Kami makan sedap.. Patin masak tempoyak!! memang terbaik aaarrrrr... Habis!!


Besoknya, pagi-pagi kami dah bersarapan, dan siap sedia nak masuk hutan. Kul 9 pagi kami dah masuk meredah hutan belantara..Ecewahh.. Belantara la sangat!


Perjalanan kami 2km mendaki, 2km turun.  Penat & best. Apalah sangat 4km  tu kan, tapi jangan lupa ye, bukan jalan rata, tapi mendaki. Sebab tu tu la terasa jauh sangat perjalanan tu.



Jangan lupa bawa air ye, dahaga sangat!! Saya je bawa 3 botol air!! 


Banyak mat-mat & minah-minah saleh kat sini. Siap bawa anak-anak lagi. Kecil-kecil pulak tu. Diaorang semua menghayati keindahan hutan kita. 

Kita??? Errrr.... Tepuk dada tanya minda. ;)





Saiz bukan halangan ye. Yang penting kemahuan. 

Lagipun bersama-sama kami ada guide yang terlatih. Baru-baru ni dia dapat sijil dari kedutaan sebab dia pikul mat saleh yang beratnya 100kg++ yang patah kaki masa mandi sungai. Jauh tu dia pikul. So..kami memang tak risau la. Rasa selamat je..






Sebenarnya jalan yang macam papan tu baru je siap tahun lepas. Sebelum ni semua jalan atas tanah je.

Guide bagi kami merasa dua-dua jalan. Jalan yang senang dan jalan yang penuh berliku. 

Menarik tau!!






Masa sampai kat kawasan lapang yang nampak pemandangan indah ni, ingatkan dah puncak bukit terisek, tapi salah.. ada lagi 400m nak sampai tau!

Ku gagahi jua..

Tapi nasib baik jalan mendatar je.. tak lah tinggi sangat nak mendaki.

Dalam 10 minit dari kawasan lapang tu dah sampai kat Bukit Terisek.

Alhamdulilah.. Dapat tengok Gunung Tahan. Pemandangan yang sangat indah.



Terjumpa pulak dengan mat saleh yang cute ni. 
So..bergambar dulu la ye..

Baik diaorang ni, ramah.. ;)


Heee.... gatai kejap!!

Okey, kami lepak sini dalam 10 minit, lepas tu masa untuk turun. 

Nak pi ber'canopy walk' pulak. 

Masing-masing semangat nak mencabar kegayatan sendiri. Wah..wah...

Canopy walk ni best tau.  Tapi siapa yang gayat tu kena berhati-hati la sikit ye.

Kami ni kira untung tau, tak payah beratur, pandai guide kami ejas masa, kalau tak memang kena tunggu lama. sebab ramai orang.

Jauhnya dalam 250m, rasanya la.. lupa-lupa ingat dah.. ;)

Kita kat atas ni tak boleh jalan dekat-dekat tau, kena jarak 10m antara satu sama lain, so tak boleh la nak bergosip kat atas tu. 


Nak cakap kena main jerit-jerit manja ye.. ;)

Masa ni semua dah penat dan lapar, tapi muka masing-masing teruja je nak berjalan 'atas pokok'.

Tak ada sorang pun yang berani main goyang-goyang titi tu. Semua takut..

Muahahahhahaaa.....





Habis sesi pagi. Panjat bukit kul9 pagi, sampai bawah kul1 tengah hari. Lama tuu kami berhutan-hutanan..
Sangat penat tapi sangat berbaloi..

Petang tu aktiviti yang dinanti-nantikan. Rapid shooting!!!  Yang ni tak ada gambar. Takada siapa yang berani bawa keluar camera ye.. semua basah!!  Masa ni enjoy sangat!! Saya tak pernah lagi main lumba-lumpa bot macam tu, siap melawan arus sungai lagi. 

Bercawan-cawan air sungai tu masuk dalam perut ni ha.. kira halal je la.. ;)  Saaaaaaaaaaangat best! 5 bintang!!!

Dengan basah-basah tu, kami gi kampung orang asli. Belajar menyumpit, hidupkan api dalam masa kurang 30 saat dan diberi penerangan pasal kehidupan diaorang. Best jugak!!



Kami ada la bawa buah tangan sikit. Bawa makanan sikit, baju sikit..  Siapa yang nak pergi, saya syorkan bawa la buah tangan kat diaorang ni, kesian tau..




Lepas beramah mesra dengan orang asli tu, kami mandi sungai lagi!!!  Masa ni semua main macam budak-budak! Best sangat. 





Kul6 lebih baru kami balik tau. Sebenarnya rasa macam nak mandi sampai malam!!  muhahahaa..

Sepatutnya malam tu kami masuk hutan, ganti yang malam 1st tu, tapi malam ke2 pun hujan gak. So terpaksa dibatalkan.

Lepas makan malam, dalam kul 10 lebih hujan pun dah reda, kami gi night safari pulak. Masuk kebun kelapa sawit yang gelap gelita! Takut tau! Kami disambut oleh burung hantu. ;) 

Binatang yang kami nampak, rusa, kucing hutan, musang apa tah namanya, tapi sangat comel, dan lembu. heehehheee... banyak najis gajah kat situ, tapi nasib baik tak jumpa gajah tau! Kat tengah-tengah hutan tu kan, tetiba je abang driver tu matikan enjin dan tutup lampu. Semua cuak je!! Dia cakap kita duduk diam dalam 5 minit kat sini. 

Ya allah.. takutnya masa tu.. Takut kot-kot gajah mai kat kami.. Masa tu kan.. saya dongak tengok langit.. Bintang banyak sangat. Cantik... Terpegun jap..

Rasanya tak sampai 5 minit kami kat situ, masing-masing menyembang dengan nada berbisik. hehehee.. semua takut, abang driver tu pun malas nak tunggu la kot. Sorry abang driver ;)

Tu aktiviti terakhir kami. Besok tu lepas sarapan, terus balik.

Kesimpulannyer, semua aktiviti kat sini buat kami semua bertambah rapat. Sifat setia kawan bertambah. Harap sangat aktiviti ni akan buat kami jadi satu pasukan yang lebih baik dari sebelum ni. Saya juga harap sangat kami semua akan lebih mencintai alam semulajadi kita. hargai hutan kita. go green!!






Nak iklan sikit.. ni la guide kami. Kak Maya & Atan. Diaorang ni memang terbaik. Jaga kami macam anak-anak. Ambil berat, call je berdesuppppppppp sampai. Yang penting diaorang ni terlatih. Pakej yang ditawarkan pun sangat murah. Makanan yang disediakan sangat sedap!  Setiap RM yang dikeluarkan berbaloi-baloi tau! Kira puas hati sangat!! So..kalau ada yang nak gi sana, cari la diaorang ye.. kalau nak no fon, minta kat i ye.. email i, baru i bagi no ye..